5HT (Houttechnieken)

wo, 11/11/2015 - 11:33 -- vti

De leerling leert hedendaagse uitvoeringen voor interieur, binnen- en buitenschrijnwerk, timmerwerk, houtbouwmethoden en hun constructieonderdelen, ontwerpaspecten, uitvoeringsmethoden, materialen en snijgereedschappen onderzoeken en analyseren. A.h.v. zelfgemaakte tekeningen, verantwoord gekozen materialen, bereidt hij opdrachten procesmatig voor, organiseren, toelichten en oordeelkundig realiseren met bijzondere aandacht voor duurzaamheid. Informatica en digitale leermiddelen worden geïntegreerd doorheen de gehele opleiding. Hij stelt houtbewerkingsmachines in en bedient ze. Het kunnen werken met CAD/CAM/CNC technologie is basiskennis. De ervaringen om leiding te geven via een vorm van werkplekleren sluiten aan bij de opleiding en vormen een belangrijke component. Hij leert zijn werkomgeving veilig organiseren.

De logische vooropleiding is de 2de graad tso houttechnieken. Leerlingen die instromen uit andere richtingen hebben bij voorkeur houttechnisch inzicht verworven of houtpraktische ervaring opgedaan.

Door te slagen in de 3de graad tso houttechnieken verwerft de leerling het diploma secundair onderwijs en de startkwalificatie om tewerkgesteld te worden in een hout(gerelateerd)bedrijf waar hij terecht kan: op het technisch bureel, als meestergast of projectleider, verkoper van hout- en/of isolatiematerialen, snijgereedschappen of werknemer in het productieproces. Verder kan hij zich vervolmaken via vervolgopleidingen zoals Se-n-Se hout constructie- en planningstechnieken, professionele bachelor: bouw, houttechnologie, toegepaste architectuur, Interieurvormgeving, lerarenopleiding secundair onderwijs – hout of bouw. Professionele bacheloropleidingen behoren tot de mogelijkheden: bouw, houttechnologie, toegepaste architectuur, interieurvormgeving, lerarenopleiding secundair onderwijs – hout of bouw. Indien hij in het bezit is van het attest bedrijfsbeheer, is zelfstandig worden ook een mogelijkheid.

Academische bachelor

2,1 %

Industriële wetenschappen : bouwkunde, … .

Professionele bachelor

36,6 %

Houttechnologie, interieurvormgeving, bouw, onderwijs, …

Andere

61,3 %

Se-n-Se, werknemer, zelfstandige, …

 

 

 

 

 

 

 

(bron: VVKSO, 2013)

Vakken: 
ALGEMENE VAKKEN
14
aardrijkskunde
1
Engels
2
Frans
2
geschiedenis
1
godsdienst
2
lichamelijke opvoeding
2
Nederlands
2
wiskunde
2
TECHNISCHE EN PRAKTISCHE VAKKEN
18
onderzoek en organisatie
8
realisaties houttechnieken
10
stage (2 weken)
WEEKTOTAAL
32
bedrijfsbeheer (vrije keuze)
2