3PDM (Plant-, dier- en milieu)

wo, 11/11/2015 - 12:58 -- vti

De leerling leert de basisbeginselen van groei, ontwikkeling en verzorging van planten en dieren. Hij bestudeert de inwendige en uitwendige bouw van planten en dieren. De leerling leert planten en dieren herkennen en benoemen. De leerling leert diergedragingen observeren en afleiden hoe ermee om te gaan. De leerling leert aan de hand van milieustudie welke invloed bodem, klimaat en andere omgevingsfactoren hebben op de groei en ontwikkelingsprocessen van planten en dieren. De leerling leert op respectvolle en verantwoorde wijze omgaan met planten en dieren.

Optie “Agrotechniek” of “Groen en Dier”? - In de optie “Agrotechniek” wordt uitgebreid aandacht besteed aan de landbouwgewassen (granen, aardappelen, grove groenten) en de landbouwdieren (rund, varken, pluimvee). De optie “Groen en Dier” legt de nadruk op tuinbouwteelten (bloementeelt, sierteelt) en op de aanleg en onderhoud van tuinen. In het onderdeel “Dier” ligt de nadruk op gezelschapsdieren (o.m. paard, cavia, konijn, hond).

Leerlingen moeten voldoen aan de instapvereisten van de 2de graad bso. Wie vooraf in het beroepsvoorbereidend leerjaar het beroepenveld Land- en tuinbouw volgde, heeft reeds kennis gemaakt met de richting. Elke gemotiveerde leerling kan instappen, welke de vooropleiding ook was.

Na het tweede leerjaar van de tweede graad ontvangen de leerlingen een getuigschrift van de tweede graad van het secundair onderwijs, mits dit leerjaar met vrucht gevolgd wordt. De meest voor de hand liggende vervolgopleidingen zijn de richtingen van de derde graad bso binnen het studiegebied Land- en tuinbouw: Landbouw of Tuinbouw en groenvoorziening.

Vakken: 
ALGEMENE VAKKEN
11
Frans
1
godsdienst
2
lichamelijke opvoeding
2
project algemene vakken
6
TECHNISCHE EN PRAKTISCHE VAKKEN
21
algemene techiek
4
plant, dier en milieu (algemeen)
4
plant, dier en milieu (sectorgericht)
13
optie Agro: plant en milieu (7)
optie Agro: dier en milieu (6)
optie Groen en Dier: plant en milieu (5)
optie Groen en Dier: dier en milieu (4)
optie Groen en Dier: milieu (tuinaanleg en -onderhoud) (4)
WEEKTOTAAL
32